AF REHAB - REHABILITAČNÉ A VZDELÁVACIE CENTRUM BRATISLAVA

recepcia@afrehab.sk | +421 948 446 652  

Vývoj dieťaťa od narodenia až po zdravú chôdzu. 2. časť - globálny model - poloha šermiara (4. - 8. týždeň)

Bábätko rastie ako z vody a dni ubiehajú rýchlo. Prešli prvé 4 týždne a dnes si popíšeme ďalšie dni fyziologického – zdravého vývinu vášho bábätka. Popíšeme si, čo všetko sa udeje v období medzi 4. až 8. týždňom života. Vo všeobecnosti si na začiatok musíme povedať, že z pohľadu fyzioterapie sa do 6 mesiacov života popisuje vývoj samostatne v polohe na chrbte a v polohe na bruchu. Preto aj my budeme hodnotiť dieťatko z dvoch polôh.

 

Vývoj dieťaťa od narodenia až po zdravú chôdzu. 2. časť - globálny model - poloha šermiara (4. - 8. týždeň)

 

Poloha na chrbte:

V 4. až 6. týždni sa objavuje globálny model – poloha šermiara. Objavuje sa optická fixácia, ktorá umožňuje dieťaťu orientáciu. Asymetria tela je veľmi mierna, úklon a záklon hlavy sa tiež zmenšuje, dieťa začína mať krk. Lopatky sa posúvajú nižšie. Dieťa viac leží na chrbte, aj keď pretrváva zaťaženie na tvárovej strane. Na strane tváre má dieťa ruky, ale aj nohy vystreté, zatiaľ čo na záhlavnej strane sú končatiny v jednotlivých kĺboch zohnuté. Na ruke už nie je palec uzavretý v dlani. V tomto období ďalej vzniká takzvaný asociovaný úchop, dieťa sa smeje. Nie je to ale cielený úsmev.



 

Asociovaný úchop:

  • pokrčené prstíky na nohách pri optickej fixácii.

V 8. týždni sa objavuje fyziologická dystónia.

Fyziologická dystónia:

  • ak kontaktujeme dieťa, usmeje sa, špúli pusu, tečú mu sliny, roztiahne ruky a ako keby nás chcelo objať.

Vzniká aktívny kontakt prsty – prsty, ale len za predpokladu, že nie sme pri dieťati. Robí to len ak pri ňom nie sme. Ak budeme pri bábätku, urobí fyziologickú dystóniu. Tým, že dieťa spája ruky, je to pre nás informácia o tom, že sa spojili hemisféry a mozog sa vyvíja správne.

Prichádza väčšia stabilita na chrbte a vzniká koordinácia pod zrakovou kontrolou. Nožičky sú na podložke a zväčša sú opreté o päty alebo celé chodidlo. Dieťa dokáže zdvihnúť na chvíľu nohy od podložky.

Poloha na bruchu:

V 4. týždni je dieťa zaťažené na lakťoch, hornom bruchu a kolenách.

Od 6. týždňa má 75 % detí optický kontakt (ale len zo strany). Pretrváva mierny záklon hlavy a malá asymetria trupu. Ťažisko je na pupku, dieťa je opreté o kolená, dolnú časť predlaktia a lakte sú stále za ramenom. V 6. týždni je hlava vyššie ako zadok dieťaťa a dolné končatiny sú vystreté za telom. Je prítomný asociovaný úchop.

Asociovaný úchop:

  • pokrčené prstíky na nohách pri optickej fixácii.

Novorodenec sa nevie otáčať z bruška na chrbát. Ak sa otáča, nie je to v poriadku a je dobré vyhľadať odbornú pomoc (terapeuta Vojtovej metódy). Dieťa v tomto období kontaktujeme zásadne zo strany.

V 8. týždni má dieťatko lakte pod alebo ľahko pred ramenným kĺbom, ťažisko tela je medzi dolnou časťou hrudnej kosti a pupkom. Zaťaženie je na hornej časti predlaktia. Zápästie dieťaťa je stočené na palcovú stranu. Dôležité je vedieť, že ako sa kvalitne vyvíja ramenný alebo bedrový kĺb, tak sa kvalita premieta aj do zápästného alebo členkového kĺbu.

V 8 týždňoch má dieťa 100 % opticky kontakt. Hrudník je stabilizovaný cez opory o lakte.


 

Čo je dôležité v tomto období?

Je dôležité, aby vaše dieťatko v tomto období rotovalo (točilo) hlavičku na obe strany. Pokiaľ aj naďalej pretrváva preferovanie rotácie hlavičky do jednej strany, dochádza už k zlému vývinu a je dobré kontaktovať terapeuta Vojtovej metódy, aby dieťa diagnostikoval a navrhol spôsob liečby - či už samotným cvičením Vojtovou metódou, alebo polohovaním (NIE polohovacím vankúšom). Pokiaľ by sme dieťa nechali bez nápravy, prejaví sa to v ďalšom štádiu vývinu a to najpravdepodobnejšie zlou centráciou jedného ramenného kĺbu, čo bude mať za následok nestabilitu dieťatka.

Pokiaľ sa dieťa vyvíja správne, malo by sa u neho ukázať všetko vyššie napísané. Dôležité je zdôrazniť, že sa to týka detí s fyziologickým – prirodzeným pôrodom. Pokiaľ sa vaše dieťa nevyvíja fyziologicky, vyhľadajte odbornú pomoc a neváhajte nás kontaktovať.

V ďalšej časti si preberieme vývin dieťaťa v období okolo 3 mesiacov.

 


Naši partneri

Spiral Stabilization
AŠK Slávia Trnava
P+P Partner

AF REHAB, s.r.o., Račianska 66, Bratislava
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +421 948 446 652

© 2020 AF REHAB, s.r.o. | Rehabilitačné centrum Bratislava | Ochrana osobných údajov | Pravidlá súťaží