AF REHAB - REHABILITAČNÉ A VZDELÁVACIE CENTRUM BRATISLAVA

recepcia@afrehab.sk | +421 948 446 652  

Element vody

Moxovanie alebo požehovanie je v podstate jedna z metód, ktorá má za úlohu organizmus prehriať. Prehrievajú sa akupunktúrne body, dráhy, ale aj celé oblasti tela. Najmä sa využíva pri nedostatku Jangu, pretože Jang symbolizuje, pokiaľ ide o termoreguláciu, práve teplo.

Z Vody sa človek rodí a v jej cykle života aj umiera. Voda má transformačný potenciál. Zrod aj zánik. Alebo polnoc, ktorá oddeľuje jeden deň od druhého. Zima je pod nadvládou elementu Vody. K nemu sa radí číslo 1, ktoré nám napovedá, že pomer Yangu oproti Yinu je 10% k 90%. Dni už sú naozaj krátke, zmráka sa nepríjemne skoro a ráno sa mnohí z nás budia do tmy. Nadišiel čas meditácií, rozjímania a norenia sa do seba, čomu zodpovedá aj vonkajší obraz Qi, ktorá sa stiahla dovnútra zeme, ku koreňom. Je dobré viac odpočívať, chodiť čoskoro spať a zbytočne sa nepotiť, aby sme sa nezbavovali cenné Yangovia – zahrievajúce časti našej životnej energie – Qi.
Vodu symbolizuje veľká Yin a patrí jej polnoc z dennej doby, sever zo svetových strán, chladné podnebie, tmavo modrá až čierna farba, tvar kvapky, slaná chuť. V rámci kolobehu ľudského života sem patrí zrodenie aj smrť, teda transformačné okamihy. Z Vody sme sa narodili a Voda nás nakoniec prevezie na druhý breh.

V ľudskom tele k vodnému prvku patrí Obličky – Shen a Močový mechúr – Pang Guang. Z tkanív kosti a zuby, zmyslovým vývodom sú uši. Vonkajším prejavom Ľadvín sú vlasy. Neskoro šedivejúce vlasy a zdravé zuby spolu so silnými ušnicami sú známkou dobrej kondície našich Ľadvín, v ktorých sídli životné esencie Jing. Esenciu Jing dostávame do vienka od našich predkov - akýsi genetický odtlačok, dispozícii. Počas života si ju dobrou životosprávou dopĺňame, ale zároveň je z nej stále ľahko uberané, či už na rast a vývoj v detskom veku, neskôr na ľudskú plodnosť, alebo dopĺňanie zásob, keď napríklad vplyvom choroby alebo nadmierou aktivít telu málo vraciame a veľmi toho od neho žiadame. Keď sa obličková esencia vyčerpá, skončí sa naše tunajšie putovanie.

Obličky sú koreňom nášho života a zdrojom Xian Tian Qi – Prednebeskej Qi. Uchovávajú esenciu Jing, čiastočne odvodenú a čiastočne zdedenú po predkoch. Sú zdrojom Yinu a Yangu celého organizmu."
K Ľadvinám patrí aj strach, ako veľmi silná emócia. Nie je to len taká hocijaká obava, ale strach priamo existenciálny. Muži sa vraj najviac boja smrti, ženy opustení. Strach vyvoláva pokles Qi. To dobre vysvetľuje, prečo sa človek v ohrození môže aj pomočiť. Táto emócia ďalej oslabuje esenciu Jing a dolné končatiny. Prípadne Obličky nezvládajú chladiť zvyšok organizmu ako dolný zdroj Vody (Pľúca sú horným zdrojom Vody), čo sa môže prejaviť napr. búšením srdca, tlakom v hrudi, poruchami spánku, suchom v krku alebo pálením záhy.

K Ľadvinám ďalej patrí aj cnosť, a to múdrosť. Starý človek bol tradičnými spoločnosťami považovaný za múdreho, lebo za svoju životnú cestu už mnohé spoznal a všetkému porozumel. K Ľadvinám sa tiež radí krátkodobá pamäť. S vekom sila Ľadvín prirodzene slabne, preto je obvyklé, že starší ľudia si nepamätajú, čo robili dopoludnia, ale s istotou Vám presne popíšu, čo zažili pred 25 rokmi.
Kľúčovými patologickými príznakmi Ľadvín je pobolievanie v bedrách a kolenách, časté či nočné močenie.

A čím prospejeme vodnému prvku v nás? Najviac ocenia upokojenie, spomalenie, rozjímanie, hojnosť spánku a hutnejšie pokrmy. Z potravín ich potešia tie slané chuti a tmavé farby. V zime môžeme používať viac soli, tuku, mäsa. Obilie je možné upražiť, aby sa zmenila jeho termodynamika do viac zahrievajúcej. Skvelé je dlhšie pomalé varenie s menším množstvom vody ako je tlakový hrniec. Ideálne sú husté výživné polievky, mäsové vývary z kostí as morskou riasou. Potraviny spojené s vodným prvkom

  • Tmavými fazuľami (adzuki, fazuľa „oblička“)
  • Praženými orieškami, semienkami
  • Koreňovou zeleninou
  • Sušeným ovocím a zeleninou
  • Morskými rybami
  • Zahrievacím korením – aníz, škorica, klinčeky, badián, muškátový kvet i oriešok

Ďalšie tipy na posilnenie ľadvín:

  • Čierny sezam s kokosom – zmiešajte namletý čierny sezam s nastrúhaným kokosom. Užívajte dve lyžičky denne, uchovávajte v chlade.

 


Naši partneri

Spiral Stabilization
AŠK Slávia Trnava
P+P Partner

AF REHAB, s.r.o., Račianska 66, Bratislava
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +421 948 446 652

© 2020 AF REHAB, s.r.o. | Rehabilitačné centrum Bratislava | Ochrana osobných údajov | Pravidlá súťaží